Loading Events
Kiemelt kép a A létezés eufóriája című programhoz

A létezés eufóriája

Tünet Együttes

Műfaj:

három lépcsős táncszínházi beavató program

Ajánlott korosztály:

16-19 éveseknek

Program leírás:

A Tünet Együttes háromlépcsős táncszínházi beavató programja A létezés eufóriája c. dokumentumfilmjük kapcsán a 16-19 éves középiskolás korosztály számára

A dokumentumfilmről:

Dokumentumfilmünk egy 92 éves Holokauszt túlélő, Fahidi Éva és egy fiatal táncosnő, Cuhorka Emese duettjének, készülő darabjának próbafolyamatáról szól.
Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mond.
Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

Az előadásról:

Egy 93 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje. Éva szenvedélyes öröm-kereső, Emese folyton mindenkit meg akar váltani. Éva nem szokott búcsúzkodni, Emese szeret hazajönni. Közös anyanyelvük a tánc. Éva az utolsó tanúk egyike. Gondosan megőrzött fiatalkori ruháit mintha csak Emesére szabták volna. Emese magas, Éva még mindig magasnak hiszi magát. Hasonlítanak.
Az előadás tétje és fő kérdése az, hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük Nagy Közös Tánca?

„Az öregember majdnem úgy tekint vissza az életére, mint a vándor a hegy tetején a lába előtt elterülő tájra. Mindent lát egyszerre, mi közelebb van, mi távolabb. De pont azért, mert egyszerre lát mindent, az idősíkok sem kronologikus rendben sorakoznak lelkében, hanem összefolynak.”
(Fahidi Éva: A Dolgok Lelke)

 *A sóvirág nem haszonnövény, a Debrecen környéki pusztákat borította a boldog békeidőkben. Alkalmazkodott a szikes talajhoz, az ólomgyökerűek családjába tartozik. Illata fanyar. Őshonos.

A próbafolyamatról és azon keresztül Éva életéről közösségi finanszírozásban dokumentumfilm készült.

 A létezés eufóriája c. dokumentumfilmünk weboldala: http://tunetegyuttes.hu/film/a-letezes-euforiaja

A Sóvirág c. előadásunk, melynek próbafolyamatát követi végig a film, weboldala: http://tunetegyuttes.hu/darab/sovirag

 A programról:

A foglalkozás során érzékenyítő gyakorlatokon és helyzeteken keresztül beszélgetünk az előadás két nagyon fontos kérdéséről: mik a terveink, vágyaink, milyen a jövőképünk és mit lehet kezdeni azzal a helyzettel, amikor ezek semmivé foszlanak. Illetve, hogy milyen érzés és milyen lehetőségeket kínál, ha egy 90 éves testben létezünk? A foglalkozás célja, hogy a középiskolás korosztály a történelemkönyvek mellett a 91 éves Fahidi Éva történetén keresztül közvetlenül is találkozhasson a XX. századi történelemmel. A beavatóval nem csupán egy egyszerű színházi élményt szeretnénk nyújtani, hanem a néző és a játszó közötti általánosnak mondható szakadékot is szeretnék megbontani.

 Kapcsolódó tantárgy: Történelem

Kapcsolódó tananyag: II. világháború

 A létezés eufóriája c. dokumentumfilmünkhöz kapcsolódó beavató program weboldala: http://tunetegyuttes.hu/beavato/a-letezes-euforiaja

Itt tudsz jelentkezni vagy érdeklődni:

Alkotók:

Dokumentumfilm stáblista:
rendező: Szabó Réka
producer: László Sára, Gerő Marcell (Campfilm), Szabó Réka (Tünet Együttes)
szereplők: Fahidi Éva, Cuhorka Emese, Szabó Réka
operatőr: Kovács Claudia
2. operatőr: Lovasi Zoltán
vágó: Sylvie Gadmer, Sass Péter

Előadás stáblista:
Szereplők: Cuhorka Emese, Fahidi Éva
Rendező: Szabó Réka
Dramaturg: Peer Krisztián, Zsigó Anna
Fény: Szirtes Attila
Kosztüm: Szűcs Edit
Speciális kellék: Haraszti Janka

Beavató foglalkozást létrehozták:
Bakonyvári Krisztina, Szabó Réka, Cuhorka Emese, Fahidi Éva, Kmety-Molnár Györgyi, Papp Éva, Tóth Zoltán

A program időtartama:

1. lépcső, a beavató foglalkozás: 1,5 óra
2. lépcső, a dokumentumfilm megtekintése: 83 perc
3. lépcső, szakmai beszélgetés a programvezető drámapedagógussal és az előadás/film alkotóival: kb. 1 óra (lehet rövidebb, hosszabb is a diákok igénye szerint)

A program helyszíne:

A foglalkozást vagy a Tünet Együttes próbatermében, a Tünet Stúdióban tartjuk, mely a Jurányi Házban található, vagy annak a gimnáziumnak egy alkalmas nagy tantermében, vagy tornatermében, vagy -amennyiben rendelkezik ilyennel- színháztermében, melyből az adott osztály jelentkezett. A filmnézés és közvetlenül utána a szakmai feldolgozó beszélgetés az adott befogadóhelyen történik, ahol vetítjük a filmet.

Program ár:

A foglalkozásokat az iskolák számára ingyenesen szervezzük, a színházlátogatásra pedig a színházakkal együttműködésben csoportos kedvezményes diákjegyeket biztosítunk.

Mészáros Csaba fotói