Loading Events
Kiemelt kép a Beavató Színház kisfilm sorozat című programhoz

Beavató Színház kisfilm sorozat

Szegedi Kortárs Balett

Műfaj:

kisfilm sorozat

Ajánlott korosztály:

bármely korosztály

Program leírás:

A Beavató Színház egy olyan közönség számára nyitott esemény, amelyet mintegy két évtizede a Szegedi Kortárs Balett elsők között hívott életre a magyar táncéletben. Célja, hogy a rendhagyó előadások során táncszerető és a műfajt értő közönséget építsen elsősorban a fiatalok körében. Az alkalom mindig adott produkcióhoz kötődik, műfaját tekintve „magyarázó”, interaktív est, melynek során a publikum közelebbről is megismerkedhet a darab létrejöttének hátterével. A közreműködők- a koreográfusok és a táncművészek- dekódolják a nézők számára a látottakat.
Miután egy éve a színházak működése a járvány miatt kizökkent a normális kerékvágásból és alig nyílt lehetőség személyes találkozásra, sajnálatos módon a Beavató Színházi estek is ilyen formában elmaradtak. Ezt pótolandó, társulatunk a tavasz során három részes kisfilm sorozatot indít, amely egy-egy produkció, illetve maga az együttes történetébe enged bepillantást.

Az első rész nem kisebb jelentőségű eseményhez kötődik, mint a Szegedi Kortárs Balett ikonikus darabjának 20. születésnapjához. A Carmina burana 2001. április 19-én debütált a Szegedi Nemzeti Színházban. Juronics Tamás koreográfiája, amely Carl Orff világhírű, közkedvelt zenéjére született, azóta számtalan szakmai elismerést kapott itthon és külföldön egyaránt, és nézők ezreit vonzza évről-évre. A táncjáték egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő barbár közösség rituálékkal teli életébe enged bepillantást, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni mindazt, amit a sors rájuk ró. A produkció előadásszáma ma már a négyszázhoz közelít, ebből csaknem száz külföldi vendégjáték. Négy kontinens városaiban, színházaiban, fesztiváljain láthatták a nézők a Carmina buranát, most az előadás kulisszatitkaiba avatnak be a résztvevők.

A másik kisfilm a Szegedi Kortárs Balett történetéről, míg a harmadik a legújabb, bemutatás előtt álló Blue/The black paintings című estről szól.
A Beavató színház sorozatban a legismertebb előadások felvételei a vezetők és a táncművészek interjúival fűszerezve jelennek meg; személyes élmények és érzelmek látnak napvilágot.
Az adások linkjét a társulat közösségi oldalain tesszük elérhetővé, amelyek folyamatosan és ingyen megtekinthetők. A kisfilm sorozat első része 2021. április 19-én 19 órakor került vetítésre.

A program létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Itt tudsz jelentkezni vagy érdeklődni:
Kontakt

Alkotók:

Szegedi Kortárs Balett

Fotók: Tarnavölgyi Zoltán
Film: Delbó Balázs

BEAVATÓ SZÍNHÁZ 1. rész - Carmina burana 20 - Videó: Delbó Balázs