Események betöltése
Kiemelt kép a Bemelegítő című programhoz

Bemelegítő

SVUNG Kutatócsoport

Műfaj:

mozgásos foglalkozás

Ajánlott korosztály:

bármely korosztály

Program leírás:

A Svung csoport által szervezett Bemelegítők általában az adott tánc vagy fizikai színházi előadás napján, másfél órával annak kezdete előtt megrendezett ingyenes alkalmak. Bár strukturális elhelyezkedésükben hasonlítanak a Magyarországon egyre közismertebb két-, illetve háromlépcsős programok első eleméhez, inspirációink közül mégis kiemelendő még a német Ingo Diehl Physical Introduction nevű projektje is.

A 30-90 perces esemény során a résztvevőknek lehetősége nyílik már előzetesen kapcsolódni az előadáshoz, saját testükhöz és a többi nézőhöz is, köszönhetően a kinesztetikus empátiát fejlesztő gyakorlatoknak. Ez egy testtudatosságon, a fizikai térben való létezésen és különböző érzékszervi tapasztaláson alapuló alkalom, minden mozogni kívánó néző számára. Ezzel teret adunk annak, hogy a nézők valójában megérkezhessenek az előadásra, valamint, hogy befogadóképesen foglalják el helyüket a nézőtéren. A cél, hogy ne csak a táncosok, hanem a nézők is bemelegítsenek az előadás előtt. A bemelegítő foglalkozásokon olyan emberekkel dolgozunk együtt, akik valószínűleg nem ismerik egymást előzetesen. A részvételhez se táncos, se előadóművészi tapasztalatra nincs szükség, a kényelmes, egyéni kibontakozásnak gátat nem szabó öltözék viszont ajánlott.

Előadások, amikhez eddig készítettünk Bemelegítőt:
– Hodworks: Sunday, Grace, Délibáb (utóbbiak a MUvement keretében, Botka Dóra közreműködésével)
– Barna Lilla: Gulág

A SVUNG csoportról:

A SVUNG táncosok, táncpedagógusok és alkalmazott színházi szakemberek folyamatosan változó halmaza. 2019-ben, a Tánc Színház Nevelés konferenciasorozatra válaszul alapultunk meg (innen a korábbi nevünk: TSZN Kutatócsoport), kielégítve azt a szakmai igényt, hogy a színházi neveléssel párhuzamosan, de attól autonóm művészetközvetítői és részvételi művészeti formák után kutassunk.

A SVUNG workshopokat, előadás előtti bemelegítéseket (ráhangoló foglalkozásokat), interdiszciplináris továbbképzéseket/felnőttképzéseket, részvételi eseményeket, és interaktív installációkat készít. Missziónk egy olyan szomatikus aktivizmus, ami alatt a SVUNG tagjai a testérzetekre való figyelmet és az azok menti döntéshozás fontosságát értik, a kinesztetikus empátiát, valamint azt, hogy a domináns érzékszervünk szerepét célszerű rendszeresen váltogatni (pl. a látásról a szaglásra). A SVUNG küzd az utópikus együttlét gondolatával, amit számos kortárs társadalmilag elkötelezett művészeti kezdeményezés közvetít, s helyette inkább a kellemetlennel és kényelmetlennel való szembesülést ismeri el mint az egyéni és a társadalmi változások előfeltételét.

Itt tudsz jelentkezni vagy érdeklődni:

A résztvevők mondták:

“Nagyon jó volt ráismerni egyes szituációkra, testélményre, hangulatra, helyzetre, mely a  bemelegítés miatt közelebb/ismerősebb volt.”


“Tök jók voltak az irányított feladatok, és a tükrös, mozdulatos, felírós játékok. Előadás közben leesett, hogy ezt azért csináltam mert…”

Alkotók:

Borsos Luca,
Stern Lili,
Szemessy Kinga,
Trömböczky Napsugár

 

 

A program időtartama:

30-90 perc

A program helyszíne:

Célszerűen az előadás helyszíne, de előzetes egyeztetés alapján más helyszín is lehetséges.

Program ár:

Megállapodás alapján, a színházi és pályázati programtól függően.